Wespenvraat op hout

Wat is het en hoe bescherm je je gevelbekleding?

Als je een houten gevel of andere houten elementen aan je woning hebt, wil je natuurlijk dat deze jarenlang meegaan en hun mooie uitstraling behouden. Helaas zijn er verschillende bedreigingen die het hout kunnen aantasten, en één daarvan is wespenvraat.

Hoewel wespen vooral bekendstaan om hun nesten en hun soms vervelende aanwezigheid in de zomermaanden, kunnen bepaalde soorten ook schade aanrichten aan hout. In dit artikel lees je wat wespenvraat is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om je houten gevel en andere houten oppervlakken te beschermen.

Wat is wespenvraat?

Wespenvraat is het proces waarbij wespen hout beschadigen door er stukjes van af te knagen. Hoewel wespen geen hout eten zoals termieten, gebruiken sommige soorten, zoals de gewone wesp en de Duitse wesp, houtvezels om hun nesten te bouwen. Ze schrapen het hout van oppervlakken en mengen het met hun speeksel om een papierachtig materiaal te maken waarmee ze hun nesten opbouwen.

De schade aan het hout is vaak oppervlakkig, maar kan op den duur esthetisch storend zijn en het hout verzwakken. Vooral bij gevelbekleding kan dit een probleem zijn, omdat het de uitstraling van je woning kan aantasten.

Hoe herken je wespenvraat?

Wespenvraat is vaak te herkennen aan kleine, gladde krassen of inkepingen in het hout. Deze kunnen variëren in grootte, afhankelijk van de hoeveelheid activiteit van de wespen. De schade is meestal te vinden op blootgestelde houten oppervlakken, zoals gevelbekleding, houten schuttingen, dakranden of houten meubels in de tuin. Als je regelmatig wespen ziet rondvliegen in de buurt van deze houten elementen, kan dit een aanwijzing zijn dat er wespenvraat plaatsvindt.

Wat te doen tegen wespenvraat?

  • Inspecteer regelmatig je houtwerk
    Maak er een gewoonte van om je houten gevelbekleding, schuttingen en andere houten elementen regelmatig te inspecteren op tekenen van schade. Vroege detectie van wespenvraat maakt het makkelijker om actie te ondernemen voordat de schade te groot wordt.
  • Behandel en bescherm je hout
    Een van de beste manieren om hout te beschermen tegen wespenvraat (en andere plagen) is door het te behandelen met een houtbeschermer of -verf. Door het hout goed af te dichten met een kwalitatieve lak of beits, maak je het voor wespen moeilijker om houtvezels af te schrapen. Kies bij voorkeur voor producten die specifiek ontworpen zijn om hout tegen insectenschade te beschermen.
  • Verwijder wespennesten
    Als je een wespennest in de buurt van je huis vindt, is het verstandig om deze te (laten) verwijderen, vooral als je merkt dat er sprake is van schade aan je houtwerk. Het is aan te raden om dit door een professionele ongediertebestrijder te laten doen, omdat wespen agressief kunnen worden als hun nest wordt verstoord.
  • Gebruik wespenafweermiddelen
    Er zijn verschillende middelen beschikbaar om wespen op afstand te houden, zoals wespenafweersprays en wespenvallen. Plaats deze in de buurt van houten elementen die je wilt beschermen, maar zorg er ook voor dat je geen voedsel of afval buiten laat staan, want dit trekt wespen aan.
  • Repareer beschadigd hout
    Als er al sprake is van schade door wespenvraat, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te repareren. Licht beschadigd hout kan worden geschuurd en opnieuw worden behandeld. Bij ernstigere schade kan het nodig zijn om delen van het hout te vervangen om verdere verzwakking te voorkomen.